Search
Close this search box.

Taal

Login / meld je aan

Home > Blog > Bier > Word je dik van alcoholvrij bier? En is de hogere belasting terecht?

Word je dik van alcoholvrij bier? En is de hogere belasting terecht?

Delen

Alcoholvrij bier wordt steeds populairder. Toch is in het eerste kwartaal van dit jaar de verkoop met ruim 2% gedaald. Sinds 1 januari is de belasting op alcoholvrij bier verhoogd. Men noemt het ook wel ‘verkapte suikertaks’. Is dit wel een terechte belasting, gezien het lage suikergehalte in alcoholvrij bier?

Bevat Alcoholvrij Bier Veel Suiker?

Meint Waterlander, directeur van Nederlandse Brouwers, zegt dat alcoholvrij bier weinig suiker bevat. Tijdens de vergisting komen er natuurlijke suikers vrij, maar er worden geen extra suikers toegevoegd. Hierdoor heeft alcoholvrij bier een laag suikergehalte, behalve Radlers. Voedingsdeskundige Yneke Kootstra wijst echter op de hogere koolhydraatgehalten in alcoholvrij bier vergeleken met gewoon bier. Een 0.0 biertje bevat 55 kcal per glas, tegenover 88 kcal in een gewoon biertje.

Rol van Alcoholvrij Bier in Gezonde Leefstijl

Kootstra benadrukt dat, hoewel alcoholvrij bier gezonder kan zijn dan gewoon bier, het nog steeds veel suiker bevat. Dit is vooral belangrijk voor mensen die alcoholvrij bier drinken om gezonder te leven. Ondanks het hogere suikergehalte is Kootstra blij dat de populariteit van alcoholvrijbier stijgt. Het draagt bij aan het normaler vinden van geen alcohol drinken.

Verbruiksbelasting op Alcoholvrij Bier

De overheid ziet alcoholvrij bier als frisdrank, waardoor het onder de verhoogde verbruiksbelasting valt. Nederlandse Brouwers zijn hier tegen, omdat zij vinden dat alcoholvrij bier helpt bij het tegengaan van alcoholmisbruik. Het ministerie van Volksgezondheid moedigt juist het gebruik van alcoholvrij bier aan als alternatief voor alcoholhoudend bier.

Toekomstige Plannen voor Frisdrankentaks

Het demissionaire kabinet heeft nieuwe plannen om de frisdrankentaks te veranderen op basis van suikergehalte. Vijf opties zijn uitgewerkt, maar in alle varianten wordt alcoholvrij bier belast. Nederlandse Brouwers vrezen dat hogere belastingen op alcoholvrij bier zullen volgen als andere categorieën worden uitgezonderd van de belasting.

Standpunten over de Hogere Belasting

Waterlander vindt dat de overheid meer op gezondheid moet letten dan op belastingopbrengst. Hij hoopt dat een nieuw kabinet de belasting op alcoholvrij bier verlaagt en daarmee minder inkomsten accepteert. Kootstra is het hier niet mee eens en zegt dat alcoholvrij bier gewoon frisdrank is en terecht belast wordt. Ze vergelijkt het met appelsap. Dat heeft ook een hogere belasting, terwijl het gezonder is dan bier met alcohol.

Conclusie: Is de Belasting Terecht?

Of de hogere belasting op alcoholvrij bier terecht is, hangt af van hoe je ernaar kijkt. Zie je het als een gezond alternatief voor alcohol? Dan voelt de hogere belasting onterecht. Kijk je naar het suikergehalte? Dan is het begrijpelijk dat ook alcoholvrij bier zwaarder belast wordt.

Delen

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.