Search
Close this search box.

Taal

Login / meld je aan

Home > Blog > Bier > Nieuwe samenwerking tussen STOKED! en Brouwerij Egmond: Collabs Bier Gelanceerd

Nieuwe samenwerking tussen STOKED! en Brouwerij Egmond: Collabs Bier Gelanceerd

Delen

STOKED! en Brouwerij Egmond introduceren gezamenlijk bier

STOKED! uit Bergen en Brouwerij Egmond hebben samen een nieuw bier ontwikkeld. Het resultaat is een traditionele Duitse Märzen, een bier dat oorspronkelijk werd gebrouwen om de warme zomermaanden te doorstaan. Dit amberkleurige bier heeft een moutige en geroosterde broodsmaak en -geur. Het bier wordt gebrouwen met biologische granen in de ketels van Brouwerij Egmond en is vanaf 15 juni verkrijgbaar in de regio.

Eerste collabs van STOKED! en Brouwerij Egmond

Deze samenwerking markeert een nieuwe mijlpaal voor STOKED!, een brouwerij die inmiddels drie jaar bestaat en vijf verschillende bieren heeft gelanceerd. Brouwerij Egmond, bekend om de abdijbieren van Sancti Adalberti, is een gevestigde naam in Noord-Holland. De samenwerking tussen de twee brouwerijen onderstreept hun passie voor lokaal gebrouwen bier.

Märzen: een traditioneel Duits bier

De nieuwe Märzen van STOKED! en Brouwerij Egmond is een bier met een rijke geschiedenis. Oorspronkelijk gebrouwen om de zomermaanden te overbruggen, heeft dit bier een robuuste smaak met tonen van mout en geroosterd brood. Albert, een van de brouwers, noemt de Märzen “mooi amberkleurig met een unieke smaakbeleving.” Het bier heeft een Duitse oriëntatie, wat goed past bij de bierstijlen van STOKED!.

Historie van de Märzen

De Märzen heeft een bijzondere oorsprong die teruggaat tot een decreet van de Beierse hertog in 1553. Dit decreet beperkte het brouwseizoen tot de koelere maanden om brandgevaar te verminderen en de gistingsprocessen te optimaliseren. Brouwers creëerden een speciaal bier met een hoger alcohol- en hopgehalte, zodat het langer houdbaar was tijdens de warme maanden. Dit bier werd in maart gebrouwen en kreeg daarom de naam Märzen.

Biergarten traditie

Om de bierkelders koel te houden, plantten brouwers bomen zoals de paardenkastanje bovenop de kelders. Dit zorgde voor schaduw en een lagere temperatuur. Slimme brouwers begonnen hun bier direct vanuit de kelders te verkopen aan wandelaars, waardoor de traditionele Biergarten ontstond. Deze plekken waren populair onder de lokale bevolking en groeiden uit tot belangrijke sociale ontmoetingsplaatsen.

Proef de nieuwe Märzen

Het nieuwe collabs bier van STOKED! en Brouwerij Egmond is een ode aan deze rijke biertraditie. Met slechts 1500 liter geproduceerd, is dit exclusieve bier zowel op fles als op fust beschikbaar.

Bron: flessenpostuitbergen.nl

Delen

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.