Water
Blog

Water als bier ingrediënt

In dit artikel willen we zeker niet gaan beamen dat bier een ‘healthy product’ is, maar toch geen we even dieper in op het bier ingrediënt: Water. Van de inhoud van bier bestaat ver uit het hoogste percentage uit water. Ongeveer 90% van bier bestaat namelijk uit water. Via deze informatieve blog vertellen wij je meer over dit belangrijke bier ingrediënt.

Water belangrijk voor de smaak

Een klein percentage van bier bestaat uit alcohol, het overige deel uit een aantal andere bestanddelen, maar veruit het grootste deel (ongeveer 90%) uit het bestanddeel water. Vaak wordt de nadruk gelegd op de andere ingrediënten van bier. Het is eigenlijk vanzelfsprekend, daarom wordt er  zo weinig over verteld. Water is een natuurlijk product, maar welke functie heeft het eigenlijk in bier? De belangrijkste toegevoegde waarde van water is de smaak die het met zicht mee brengt. Door de zuivering van het water in verschillende gebieden ontstaan er toch gigantische verschillende in de watersamenstelling. Dit heeft te maken met het feit dat het ene water als HARD WATER wordt beschouwd en het andere water als ZACHT WATER. Het verschil zit in de hoeveelheid mineralen. Veel mineralen zorgen voor meer kalkaanslag. Wanneer er kalkaanslag ontstaat in de brouwinstallaties is dit een negatieve indicator voor de smaak het van het bier.

Hard water vs. zacht water

Wanneer je een speciaalbier zou proeven en beoordelen dan denk je niet direct aan het ingrediënt water. Toch is water een belangrijke smaakindicator van bier. De grootste verschillen worden veroorzaakt door water uit leidingwerk. In de ene omgeving komt ‘hard water’ uit de leidingen stromen  en in een ander gebied stroomt ‘zacht water’ uit de kraan. Hard water bevat veel mineralen en is zeer kalkrijk. Bierbrouwers die gebruik maken van hard water, krijgen vaker te maken met kalkaanslag. Zij dienen de brouwketels zoveel mogelijk schoon te houden hier van, want kalkaanslag heeft invloed op de brouwinstallatie en uiteindelijk een negatieve invloed op de smaak van het bier. De meeste brouwerijen gebruiken het water uit het leidingwerk om de brouwketels te vullen. Zo kunnen brouwers die exact dezelfde ingrediënten gebruiken in het brouwproces, toch een ander bier brouwen. Dit heeft dus te maken met de watersamenstelling uit het brouwproces.

Water wordt schaarser

Water is een natuurlijk product. Voor hoe lang dit duurt is echter nog maar de vraag. Schoon zoet water wordt namelijk steeds schaarser. Niet in elke werelddeel wordt ook gebruik gemaakt van de juiste methoden om water te zuiveren. Dat is ook de reden waarom verschillende bierbrouwers inmiddels zuinig omspringen met dit ingrediënt. Zij zijn zich bewust van het feit dat brouwen op de huidige manier niet lang de standaard zal blijven. Het gebruik van water wordt daarom steeds vaker beperkt. Waar voorheen ca. 7 liter water (voor het kookproces) nodig was om 1 liter bier te brouwen, hebben de meeste bierbrouwers inmiddels aan 4 liter voldoende. Een belangrijke verandering dus binnen het brouwproces van een brouwerij. Sommige bierbrouwerijen maken gebruik van natuurlijke waterbronnen. Deze waterbronnen raken ook ooit uitgeput of hier zal de samenstelling van het water op den duur gaan veranderen. Dit heeft een grote impact op de smaak van het bier.

Giganten met eigen waterbronnen

Coca Cola, maar ook biergigant AB-InBev speelt in op het toenemende tekort van schoon water. Beide megaconcerns hebben talrijke eigen waterbronnen in het bezit. Zij willen in ieder geval zelf het eigen bier en frisdrank kunnen blijven produceren, maar hoogstwaarschijnlijk zit er een nog groter strategisch plan achter deze ontwikkelingen. Wanneer water namelijk uitgeput raakt en deze twee wereldwijde spelers wel nog voldoende waterbronnen hebben, creëren zij natuurlijk een monopoly positie. Voor commerciële doeleinden wellicht een goed initiatief, maar voor de ontwikkeling van craft- en speciaalbier is dit natuurlijk funest. Zodra er overal ter wereld van dezelfde waterbronnen moet worden gebrouwen, zullen er steeds minder verschillen onderling zijn. Dat betekent dat bier zich niet meer verder kan ontwikkelen, maar er enkel bier via massaproductie is te verkrijgen van een select aantal aanbieders.

Bier ingrediënt water

Water van invloed op de bierstijl

Water is een belangrijke peiler voor het soort bier. Bierbrouwers hebben tegenwoordig verschillende mogelijkheden om de samenstelling van het water te beïnvloeden. Er wordt vooral gekeken naar de Zuurgraad. Voor de meeste speciaalbieren wordt gekeken naar de PH-waarde van het water, ook wel de zuurgraad genoemd. Een PH-waarde tussen de 5,1 en 5,5 is voor de brouwerij de ideale waarde om het brouwproces te laten slagen. Indien het water niet de juiste PH-waarde heeft kan de bierbrouwer zelf melkzuur of zoutzuur toevoegen om het gewenste resultaat te krijgen.

Een pils wordt bijvoorbeeld gebrouwen met zacht water, doordat het weinig mineralen bevat. Een India Pale Ale wordt gebrouwen met hard water, doordat het calcium de verschillende hoppen kan laten ontplooien. Hard water heeft dus een toegevoegde waarde voor stevig gehopte bieren zoals Hop met de Gijt. Het bier ingrediënt ‘water’ is dus van grote historische invloed geweest op de ontwikkeling van bierstijlen en speciaalbieren.

Deel het blogbericht op Social Media

10% korting? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Nix Logo