Saison bier

De bierstijl saison kenmerkt zich door een fris karakter met kruidige smaken. Het bier wordt gebrouwen bij bovengisting, waarna het bier door nagisting de definitieve smaak vormt. Saison bieren hebben een vrij laag alcoholpercentage (tussen de 5% -7%), hebben een kleur die uiteenloopt van blond tot amberkleurig en hebben een bittere afdronk.

Wat is saison bier?

De bierstijl saison kenmerkt zich door een fris karakter met kruidige smaken. Het bier wordt gebrouwen bij bovengisting, waarna het bier door nagisting de definitieve smaak vormt. Saison bieren hebben een vrij laag alcoholpercentage (tussen de 5% -7%), hebben een kleur die uiteenloopt van blond tot amberkleurig en hebben een bittere afdronk.

Geschiedenis van saison bier

De naam saison zegt het eigenlijk al, want van oorsprong is dit een echt ‘seizoen biertje’. Het bier werd in de winter gebrouwen en in de zomer opgedronken.

De herkomst van saison bier moeten we zoeken in het Franstalige gedeelte van België, namelijk in Wallonië. In Wallonië kwam het vaak voor dat brouwerijen een onderdeel waren van (grote) boerderijen. In de zomer werkte iedereen op het land en in de winter in de brouwerij. Een strenge vorstperiode kon werk op het land soms wel meerdere maanden onmogelijk maken, maar door de boerderij en de brouwerij te combineren waren de boeren het gehele jaar door verzekerd van inkomen.

Een groot gedeelte van het brouwsel werd opgeslagen en in de zomerperiode meegegeven aan de werknemers die het land op moesten. Hier speciaalbier was namelijk een onderdeel van het loon dat aan de werknemers werd uitgekeerd. Voor de boeren was dit een ideale manier om het gehele jaar door inkomsten te genereren en in de zomer te besparen op loonkosten.

Het speciaalbier werd voor een groot deel gebrouwen met producten die afkomstig waren van het land. De oogst in de zomer werd voor een groot deel gebruikt voor het brouwen van het bier in de winter, om het bier vervolgens in de zomer weer te nuttigen. Omdat het gehele proces meerdere seizoen overspande werd de naam ‘Saison’ gekoppeld aan deze bierstijl.

"Wist je dat een Saison bier door de rijke historie ook wel een Farmhouse Ale wordt genoemd?"

Soorten saison bier

Er zijn strikte criteria opgesteld waar een Saison biertje aan moet voldoen. Om een unieke smaak mee te geven aan het brouwsel heeft iedere bierbrouwer de mogelijkheid om op maximaal twee van de vooraf bepaalde eisen af te wijken bij het brouwen van een Saison bier. Ondanks de strikte regels rondom het brouwen van Saison bier zijn er hierdoor toch veel verschillende smaken te ontdekken!

De criteria waaraan moet worden voldaan bij het brouwen van een Saison bier zijn:

  • Bier van hoge gisting met nagisting op fles
  • Alcoholpercentage moet liggen tussen 5% en 6,5%
  • Donkerblond tot amberkleurig van kleur
  • Het bier moet dorstlessend zijn
  • Hoge vergistingsgraad van de suikers, wat zorgt voor een speciaalbier met ‘droog’ karakter
  • Goed gehopt en/of gekruid, waardoor het lang houdbaar is
  • Hoofdzakelijk gebruik van gerstemout, andere granen zoals tarwe zijn mogelijk

Wat is lekker bij een saison bier?

Een Saison biertje dient lekker koud geserveerd te worden. Wij adviseren een temperatuur aan te houden tussen de 4°C – 7°C. Door het fruitige karakter van een Saison bier in combinatie met de droge afdronk en het bittertje is een Saison bier uitstekend te combineren met één van onderstaande gerechten:

  • Bereid een witvis in de oven met daarop een citroenschijfje en een dun laagje verse roomkaas.
  • Serveer een aantal stokbroodjes met geitenkaas
  • Combineer een Saison bier met heerlijke asperges