Quadrupel bier

Quadrupel bier, een biersoort dat eigenlijk hetzelfde is als barley wine of gerstewijn. Door z’n hoge alcoholpercentage is het biersoort zeer geschikt voor de koude winterdagen. Maar tegenwoordig kunnen de echte bierliefhebbers ook het rest van het jaar niet meer zonder een heerlijke quadrupel. Gek is het dan ook niet dat een sterke, rijke quadrupel vandaag de dag het hele jaar door gedronken wordt. Wij nemen je mee in de wereld van quadrupel bier!


Bekijk hier alle Quadrupel bieren

Wat is quadrupel bier?

Quadrupel bier is eigenlijk barley wine, beter bekend als gerstewijn. Quadrupel is een stevige biersoort met een hoog alcoholpercentage van rond de 10%. Quadrupel bier kent een lage tot gemiddelde hopbitterheid, en bij het proeven komen vooral moutige smaken naar voren bij dit donkere bier.

Geschiedenis van quadrupel bier

Quadrupel kent nog geen hele lange geschiedenis en behoort daardoor tot één van de jongere biersoorten. Waar andere biersoorten al eeuwenlang bestaan, kent de quadrupel z’n bestaan pas sinds 1991, toen brouwerij La Trappe (één van de twee Trappistenbrouwerijen) de naam ‘quadrupel’ gaf aan hun gerstewijn. Ondanks dat La Trappe het biersoort in 1991 op de markt bracht, kunnen we niet zeggen dat quadrupel bier van oorsprong ook daadwerkelijk uit Nederland komt. Gerstewijn werd namelijk eerder al in verschillende landen gedronken. La Trappe was dus eigenlijk alleen de eerste die de term ‘quadrupel’ gebruikte voor het zwaarste bier.

Quadrupel bier staat dus ook bekend als een gerstewijn. Waarom gerstewijn? Dat komt door het hoge alcoholpercentage van gemiddeld 10%, welke namelijk in de buurt komt van de hoeveelheid alcohol in wijn. En omdat bier gerst bevat, worden zulke sterke bieren ook wel ‘gerstewijn’ genoemd.

“Hoewel brouwerij La Trappe de naam quadrupel toekende aan z’n gerstewijn, werd deze biersoort al eerder in verschillende landen gedronken.”

Marco Kamlag

Brouwproces

Quadrupel is een bier van hoge gisting, net zoals alle andere trappistenbieren. Omdat het bier op de fles is gerijpt blijft vaak bezinksel achter, wat ook in het bierglas terecht kan komen. Dit bezinksel kun je zonder problemen drinken. Quadrupel bier heeft een donker kopere kleur en is over het algemeen vrij helder.

Bij quadrupel wordt meer mout gebruikt dan bij dubbel en tripel bier, waardoor de smaak nog voller en sterker wordt. Het alcoholpercentage is 10% en dit merk je ook terug in de smaak. Bij deze biersoort zijn vooral moutsmaken duidelijk aanwezig, en is de hopbitterheid laag tot gemiddeld. Ben je een echte liefhebber van rijke smaken, dan is quadrupel bier de beste uitvinding van de 20e eeuw!

Wat is lekker bij een quadrupel?

Quadrupel bier heeft dus een complexe smaak met duidelijke aanwezigheid van mout en alcohol. In deze biersoort kun je eigenlijk van alles proeven, van karamel tot donker fruit en van kruiden tot bruine suiker. Quadrupel kent volle, ronde tonen en geeft een zeer alcoholwarmend mondgevoel. Belangrijk is het daarom dat er sterke smaken tegenover deze biersoort staan:

  • Rode vleessoorten: een goed voorbeeld is hertenbiefstuk, wat uitstekend samen gaat met een quadrupel.
  • Spareribs: een goede balans, dus zeker eens combineren!
  • Tarte tartin met blauwe kaas: de krachtige smaak van deze combinatie is goed opgewassen tegen quadrupel bier.


Bekijk hier alle Quadrupel bieren

Winkelwagen
Scroll naar top