Alles over

Biersoorten

Met slechts 4 ingrediënten (water, graan, hop en gist) worden er wereldwijd allerlei verschillende biersoorten gebrouwen. Om bierliefhebbers een handje te helpen bij het maken van een keuze, worden bieren onderverdeeld in verschillende categorieën. Zo kun je bieren categoriseren in alcoholpercentage, kleur of smaak. Wij gaan terug naar de basis van het brouwen en verdelen de bieren op basis van vijf vergistingsmethodes. Hieronder leggen we het uit:

Bieren van lage gisting (ondergistende bieren)

Bieren van lage gisting worden ook wel ondergistende bieren genoemd. Wanneer de giststammen bij een temperatuur van 5˚ tot 15˚ hun werk doen, wordt er gesproken van lage gisting. Bij ondergistend bier zakt tijdens de gist naar de bodem van de gistkuip. Dit proces duurt redelijk lang; brouwers moeten namelijk het bier één tot drie weken laten rusten. De smaak van ondergistende bieren wordt voornamelijk bepaald door de gebruikte hop- en moutsoorten. Deze bieren smaken daardoor frisser en hebben een hogere doordrinkbaarheid.

Onderstaand een overzicht van biersoorten van lage gisting:

Bieren van hoge gisting (bovengistende bieren)

Het grootste assortiment van speciaalbieren wordt gebrouwen van hoge gisting en worden ook wel bovengistende bieren genoemd. Deze bieren vergisten bij hogere temperaturen, van 15˚ tot 25˚. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat esters beter hun werk kunnen doen. Hierdoor zijn bovengistende bieren vaak fruitige of kruidige speciaalbieren. En tegenovergesteld van ondergistende bieren, drijft de gist bovenop de vloeistof bij deze type bieren.

Onderstaand een overzicht met biersoorten van hoge gisting:

“Gisten zijn eencellige schimmels die worden toegevoegd tijdens het brouwproces van bier. Gisten zetten suikers om in alcohol en koolzuurgas. Wij zijn gek op deze schimmels!”

Bieren van spontane gisting

Bij spontane gisting worden de bieren na het koken aan de open lucht blootgesteld. Brouwers voegen geen gist toe, maar laten de natuur het werk doen. De gisten nestelen zich in het brouwsel en gaan aan de slag. Doordat de de brouwers alles overlaat aan toeval tijdens de vergisting, betekent dit dat elk brouwsel kan variëren. Spontane vergisting kan ook nog eens verschillen van moment tot moment en van plaats tot plaats. Kenmerkend voor deze bieren is dat ze altijd fris zurig van smaak zijn.

Onderstaand een overzicht met biersoorten van spontane gisting:

Bieren van gemengde gisting

De laatste variant zijn bieren van gemengde gisting. In dit geval gebruikt de brouwer meerde gist- of bacteriesoorten na elkaar. Deze gist is ontstaan in houten vaten en zorgt ervoor dat dat het bier complex van smaak is. Dit komt onder andere door de fermentatie van melkzuurbacteriën.

Voorbeelden van dit soort bieren zijn:

  • Berliner Weisse
  • Vlaams roodbruin

Speciale biersoorten

Speciale biersoorten zijn geen echte bieren, maar hebben wel raakvlakken met bier of worden soms (onterecht) onder deze categorie geschaard.

Onderstaand een overzicht van speciale biersoorten:

  • Cider
  • Radler

Wat is jouw favoriete biersoort?

Heb jij alle biersoorten al wel eens geprobeerd? Maak kennis met een wereld vol speciaalbieren en ontdek wat jouw smaak is. Proost!

Meer inspiratie op doen?

Gisting bierketel - Speciaalbier brouwen

Bier brouwen in 5 stappen

Kleuren van bier

Hoe beoordeel je speciaalbier?

Hop

De ingrediënten van bier

Menu