Bierproeverij organiseren

Komen je vrienden langs voor een leuke, maar voorral gezellig avond? Organiseer dan eens je eigen bierproeverij. Natuurlijk kun je eraan denken om een echte biersommelier langs te laten komen, maar je kunt dit ook zelf je eigen bierproeverij organiseren! Maar hoe organiseer je zo’n proeverij dan?

Thema voor de bierproeverij kiezen

De eerste stap is ervoor te zorgen dat je een leuk thema kies voor je bierproeverij. Hierdoor wordt het niet alleen makkelijker om verschillende biersoorten uit te kiezen, ook zijn er misschien leuke anekdotes te vinden over de bieren. Wij hebben een aantal thema’s voor jou en je vrienden op een rijtje gezet, zodat er inspiratie opgedaan kan worden:

 1. Blinde proeverij
 2. Per bierstijl (bijvoorbeeld met ons IPA pakket)
 3. Verschillende soorten bierstijlen (check ons Try-Out pakket)
 4. Bier en bijpassende hapjes
 5. Nooit eerder geproefde bieren
 6. Prijswinnende bieren (onze aanrader: het Prijswinnend Bierpakket)
 7. Bieren per land
 8. Persoonlijke favorieten
 9. Verschillende bieren van dezelfde brouwerij (zoals de bieren van Scheldebrouwerij)

Kies de juiste volgorde

Wanneer het thema is gekozen en de bijpassende bieren, dan is het tijd om de volgorde van de bieren te bepalen. De volgorde is heel belangrijk, want begin je meteen met bieren met een hoog alcoholpercentage, dan bestaat de kans dat deze naar je hoofd stijgen. Dit geeft natuurlijk niet, maar uit ervaring kunnen wij je vertellen dat het enigszins rumoerig kan worden, waardoor de bierproeverij mogelijk wordt verstoord. Andere tips om rekening mee te houden zijn:

 • Zorg ervoor dat je begint met bieren die licht van kleur zijn, dus hoe lichter de kleur hoe eerder je die gaat proeven;
 • Zorg ervoor dat de bieren met een intensere smaak achterin de volgorde terecht komen. Hiermee voorkom je dat bepaalde smaken van bieren blijven hangen, wat de smaakbeleving van andere bieren niet ten goede komt.

“Gisten zijn eencellige schimmels die worden toegevoegd tijdens het brouwproces van bier. Gisten zetten suikers om in alcohol en koolzuurgas. Wij zijn gek op deze schimmels!”

Kies de juiste bierglazen

Bij iedere biersoort past een bijbehorend bierglas. Maar natuurlijk kan het voorkomen dat je die niet in je kast hebt staan. Daarom raden wij het aan om bij een bierproeverij gebruik te maken van een speciaal proefglas. Proefglazen lopen van buiten (onderaan) naar binnen (bovenaan), in een soort tulpvorm. Als je deze glazen niet bij de hand hebt, dan kunnen wijnglazen prima als alternatief worden gebruikt!

Door gebruik te maken van een proefglas zorg je er niet alleen voor dat je alle bieren op dezelfde manier gaat beoordelen, deze glazen helpen je ook met het ‘vasthouden’ van de aroma’s. En voor het ook is het natuurlijk ook leuker als iedereen uit eenzelfde bierglas drinkt!

Bier beoordelen

Als alles is voorbereid kan de bierproeverij beginnen en kun je de uitgekozen bieren gaan beoordelen. Door alle bieren op dezelfde manier te beoordelen, trek je nauwkeuriger een conclusie of je een bepaald bier echt lekker vond of niet. Speciaalbier beoordelen doe je in drie stappen:

 1. Kijken; Wat voor kleur heeft het bier? Is het bier helder? Zit er veel/weinig koolzuur in het bier? Wat voor schuimkraag heeft het bier?
 2. Ruiken; Welke geuren ruik je? Welke hoparoma’s ruik je?
 3. Proeven; Welke smaken proef je? Het het bier een korte of een lange afdronk? Wat is het mondgevoel?
Winkelwagen
Scroll naar top