Search
Close this search box.

Wist je dat in 2017 Duitsers 101,2 liter bier dronken per inwoner? En dat in Duitsland in het openbaar gedronken mag worden? Nu het Oktoberfest bezig is, wilde de Bierfamilie zich verdiepen in de Duitse biercultuur. Wat heeft Bierland Duitsland allemaal te bieden?

Om maar eens even met de deur in huis te vallen, Duitsland is een van de grootste bierproducenten ter wereld. In 2017 werd er zelfs rond de 9,35 miljard liter bier gebrouwen. Dat is eigenlijk niet zo gek zodra je weet dat er bijna 1500 bierbrouwerijen in het land zijn. Bekende brouwerijen in Duitsland zijn bijvoorbeeld Oettinger, Paulaner, Maisel’s Weisse, Erdinger en Weihenstephaner.

Typerend voor de Duitse biercultuur is de verscheidenheid aan bieren per regio. Zo brouwen ze in Beieren de heifeweizen en helles lager, rondom Keulen de Kölsch, in Düsseldorf en omstreken altbier en ga maar zo door. En ook bierliefhebbers drinken niet graag buiten de grens van hun regio. Dit zorgt er onder andere voor dat er geen duidelijke overwinnaar is tussen de brouwerijen en dus de verkopen per regio verschillen.

Reinheitsgebot

De Duitse biercultuur begon eigenlijk al 500 jaar geleden. In 1516 werd voor het eerst het Reinheitsgebot ingevoerd. Dit is een oude wetgeving die vandaag de dag nog voortleeft in de Duitse biercultuur. Deze wetgeving bepaalde dat bier alleen gebrouwen mocht worden met gerst, hop en water (gist was toen nog niet bekend). Het idee hierachter was voor Wilhelm IV dat de productie van bier gereguleerd kon worden. Zo konden er geen gevaarlijke kruiden gebruikt worden tijdens het brouwproces en de prijs van het bier kon worden beïnvloed. Daarnaast zorgden de heersers ervoor dat er genoeg tarwe overbleef voor het bakken van brood. Het brouwen van Weizenbier (bier gebrouwen met tarwe) werd vervolgens alleen gedaan door de heerser zelf, die zo een machtspositie verkreeg.

In 1987 maakte het Europese Hof een einde aan de bierwetgeving in Duitsland. Het Hof vond namelijk dat de wetgeving in strijd was met de beginselen van de Europese Unie, onder andere het met vrije verkeer van goederen. Buitenlandse bieren, met een andere receptuur dan het Reinheitsgebot voorschreef, mochten niet worden geïmporteerd. Hoewel het nu weer toegestaan is in Duitsland om met andere kruiden te brouwen, brouwen veel brouwerijen nog met de oude receptuur. Dit heeft ervoor gezorgd dat er nog maar weinig vernieuwe soorten bieren op de Duitse markt zijn.

Oktoberfest

En natuurlijk: het Oktoberfest. Dit jaar is het Oktoberfest georganiseerd van 22 september tot en met 7 oktober, uiteraard in München. Het festival werd voor het eerst georganiseerd in 1810 ter ere van een koninklijke bruiloft met paardenrennen. Door de jaren heen is er veel veranderd en vandaag de dag kunnen bezoekers niet alleen bier drinken (vorig jaar werd er 7.7 miljoen liter bier gedronken!), maar ook Duitse lekkernijen eten en een kermis bezoeken.

Aankomend weekend zal de Bierfamilie aanwezig zijn op het Oktoberfest in München en we zullen je zeker laten weten hoe het was!

Biergarten

Maar bierland Duitsland heeft niet alleen het Oktoberfest. Tussen april en september zie je ook veel Duitsers buiten genieten van het weer en hun bier in de zogenoemde Biergartens. Deze traditie is ontstaan in München waarbij kleine bierbrouwerijen hun bier buiten schonken, zonder tapvergunning. Tegenwoordig staan deze Biergartens bekend om de gezelligheid.

Nog leuker is natuurlijk om zelf naar Duitsland te gaan en de biercultuur te ontdekken! Welke bieren ben jij van plan om te gaan proeven?

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.