Search
Close this search box.

Abdijbieren versus Trappistenbieren. Alle trappistenbieren zijn abdijbieren, maar niet alle abdijbieren mogen de naam trappist dragen.

Abdijbieren & Het Kloostergemeenschap

Zoals de naam “abdijbier” al doet vermoeden, hebben abdijbieren een sterke verbinding met Het Kloostergemeenschap. In de Middeleeuwen besloten een aantal kloosters om bier te gaan brouwen om extra geld te verdienen. Bier was in die tijd een erg populair drankje. Tijdens WOI en WOII zijn veel brouwerijen en abdijbieren verdwenen, omdat in die tijd veel ketels werden omgesmolten tot wapens om mee te vechten. Na deze wereldoorlogen zijn een aantal kloosters gelukkig weer bier gaan brouwen, waardoor het aantal abdijbieren weer is toegenomen.

Wat zijn abdijbieren?

Alle trappistenbieren zijn abdijbieren, maar niet alle abdijbieren mogen de naam trappist dragen. Een abdijbier is een speciaalbier die voldoet aan het keurmerk “Erkend Belgisch Abdijbier”. Om aan dit keurmerk te komen, dien je aan een aantal eisen te voldoen. De abdij hoeft bijvoorbeeld niet zelf te brouwen, maar mag dit ook uitbesteden aan een een andere brouwerij. De brouwerij dient vervolgens wel lid te zijn van “De Unie van Belgische Bierbrouwers” en de brouwerij betaalt royalty’s aan de desbetreffende abdij of aan de stichting die het erfgoed van de abdij beheert. In tegenstelling tot trappistenbier mag de brouwerij van een abdijbier wel commercieel zijn (lees: winst maken) en reclame maken. Voorbeelden van abdijbieren zijn Leffe, Grimbergen en Affligem. Wij hebben 12 mooie abdijbieren toegevoegd in het Abdijbier Bierpakket.

Trappistenbieren

Zoals eerder aangegeven zijn trappistenbieren altijd abdijbieren, maar moeten zij aan nog strengere eisen voldoen. Hier bier mag pas trappist worden genoemd, zodra de brouwerij lid is geworden van de “Internationale Vereniging Trappist”. Dit kun je pas worden op het moment dat het bier wordt gebrouwen in een erkend klooster en er toezicht wordt gehouden door de monniken behorende tot de orde der cisterciënzers. Daarnaast mag er geen commercieel doeleind zijn en moet de vergoeding van het bier volledig ten goede komen van de abdij of de kloosterlingen. Pas dan ontvangt het bier een logo met daarop vermeld ‘Authentic Trappist Product’ en is het abdijbier officieel een trappist. Voorbeelden van trappisten zijn Westmalle, La Trappe en Achel. Wij hebben 8 mooie trappisten toegevoegd in Trappisten bierpakket.

Advies van de Bierfamilie.nl

Veelal hebben abdijbieren een blonde stijl of zijn het donkere bieren. De blonde abdijbieren adviseren wij om rond de 6 tot 10 graden te drinken met een overheerlijk kaasplankje. De donkere bieren adviseren wij om tussen de 10 en 14 graden te drinken bij een mooi stuk wild vlees.

Ben je 18 jaar of ouder?

Wij verkopen niet onder de 18 jaar.